FAQ
Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?
Deze termen worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. Haptonomie is een mensvisie, een manier van kijken naar mensen en omgaan met mensen. Daarbinnen staat voelen en contact maken centraal.
De 2-jarige basisopleiding haptonomie wordt gevolgd als toevoeging op een bestaand beroep. Iemand is dan bijvoorbeeld fysiotherapeut of verpleegkundige op haptonomische basis.
De opleiding tot haptotherapeut aan de academie voor haptonomie in Doorn duurt 5jaar. In die tijd wordt een geheel nieuw vak geleerd, namelijk dat van therapeut op haptonomische basis.
Moet je je ontkleden bij een behandeling?
Tijdens de behandeling staat voorop dat je gaat ontdekken wat jou past en wat je niet past om daar vervolgens gehoor aan te geven. Als je liever je kleding aanhoudt tijdens de behandeling, is dat natuurlijk prima.
Vaak nodig ik mensen wel uit om in hun ondergoed op de behandelbank te gaan liggen. Via onze huid is er veel te voelen en te ervaren. Huid op huid contact met de therapeut is dan ook de meest directe manier van contact maken.
Wat is dat aanraken dan?
Aanraken is de meest directe vorm van communiceren. Door de affectieve, bevestigende aanraking kun je voelen dat je bestaat, dat je er toe doet en dat je niet alleen bent. Soms kan een aanraking ook confronteren, maar in de aanraking zal de volle aandacht voor jou en het respect voor wie jij bent er altijd zijn. Samen onderzoeken we wat aanraken met jou doet. Jouw lijf vertelt jouw verhaal.
Wat is het verschil tussen een haptotherapeut en een psycholoog?
Kort gezegd helpt een psycholoog bij het verkrijgen van inzicht en de haptotherapeut bij het maken van de verbinding met je gevoel. Ook in haptotherapie bestaat een deel van de sessie uit woorden en betekenis geven aan je gevoelens.
Waar het verkrijgen van inzicht niet voldoende helpt om ook anders te voelen en te handelen, kan haptotherapie uitstekend werken als aanvulling op psychotherapie of andere vormen van therapie.
Wat vinden huisartsen van haptotherapie?
Steeds meer huisartsen zien het nut en de effecten van haptotherapie. Het gebeurt dan ook regelmatig dat huisartsen mensen naar mij doorverwijzen. Ik stel de huisarts op de hoogte wanneer ik iemand in behandeling heb en overleg als ik dat in het belang vind van de cliënt. Natuurlijk doe ik dit alleen als de cliënt daar toestemming voor geeft.
Hoe verloopt een eerste afspraak?
Telefonisch maken we een afspraak voor de intake. Tijdens de intake wil ik graag meer over je hulpvraag en achtergrond weten. Over de voor jouw belangrijke of bepalende gebeurtenissen in je leven, belangrijke relaties en het gezin waar je uit komt. Zo kijken we samen of haptotherapie goed aansluit bij jouw hulpvraag.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Dat is per cliënt verschillend. Het hangt er vanaf wat je hulpvraag is en wie jij bent.
Na de intake hebben we 2 sessies om dat samen helder te krijgen. We evalueren dan en besluiten wat het beste aansluit bij jouw hulpvraag. In overleg met jou maak ik een behandelplan met behandeldoelen en een richtlijn voor de duur van de behandeling.
Het behandelplan evalueren we regelmatig.